×

PIT – De beleefkamer

Wat is de beleefkamer?

Het is bekend dat personen met dementie het contact met hun omgeving verliezen. Contact maken met hun echtgenoot of kinderen wordt steeds moeilijker. Dit geldt ook voor de familie en vrienden. De communicatie met een persoon met dementie verandert. Waar moet je nog over praten? De persoon met dementie vindt het zelf ook moeilijk om over een onderwerp te beginnen. Zelf muziek aanzetten of een foto pakken gaat soms niet meer. Zelf de rust opzoeken wordt ook lastiger. Met deze gedachte is het idee ontstaan om een kamer te maken die zich aanpast aan de wensen van de persoon met dementie.

Hoe werkt de beleefkamer?

De persoon met dementie krijgt een eigen ontworpen sieraad. In dit sieraad zit technologie verwerkt die communiceert met de beleefkamer. Familieleden of vrienden van de persoon met dementie kunnen via een computer of smartphone de lievelingsmuziek, kleuren en foto’s doorgeven. Deze informatie wordt dan automatisch opgeslagen in het sieraad. Als de persoon met dementie de beleefkamer binnenkomt, dan zal zijn of haar lievelingsmuziek worden afgespeeld. Daarnaast verschijnen in de fotolijsten de foto’s van de kleinkinderen. De beleefkamer bevat ook een raam. Achter dit raam bevindt zich een televisiescherm. Hierop kan een uitzicht gepresenteerd worden. Bijvoorbeeld het uitzicht vanuit het ouderlijk huis. De lampen in de ruimte kunnen ook van kleur veranderen.

Waarom de beleefkamer?

De beleefkamer is één ruimte die zich kan aanpassen voor alle verschillende personen. De verwachting bestaat dat door het afspelen van de gewenste muziek en het tonen van foto’s gespreksonderwerpen ontstaan. Ook kan de persoon met dementie zich alleen terugtrekken door te genieten van zijn of haar voorkeuren.

De beleefkamer is eind augustus 2018 op locatie Thuvine in gebruik genomen.