×

PIT – het beleefkussen

Wat is het beleefkussen?

Personen met dementie hebben moeite met initiatief name tot dagbesteding en beleving. PIT wil de persoon met dementie hiervoor handvatten geven. PIT bedacht het beleefkussen. Dit is een kussen met verschillende vlakken. Bij het aanraken van de vlakken wordt muziek of een geluidsfragment afgespeeld. Deze geluidsfragmenten zijn bijvoorbeeld ingesproken berichten van familieleden of de favoriete muziek van de gebruiker. Uit gebruikerservaringen van een prototype blijkt dat personen met dementie positief op het kussen reageren. Er ontstaat een lach, het bevordert een rustmoment en kan zorgen voor verbinding met andere aanwezigen.

Hoe werkt het beleefkussen?

In de stof van het beleefkussen zit technologie verstopt. Bij aanraking van het kussen zal een muziekfragment worden afgespeeld. PIT streeft naar een product waarbij familie en naasten de fragmenten gemakkelijk op het kussen kunnen zetten. Zodat gemakkelijk gewisseld kan worden van muziek.

Hoe gaat het kussen eruit zien?

PIT is bezig met het optimaliseren van de stof die gebruikt gaat worden voor de realisatie van het product. Zo bestaat er stof waarin draden en sensoren verwerkt zijn. Ook wordt er gekeken naar de kwaliteit van de stof en hygiëne. PIT kijkt uit naar het eindresultaat.