Nieuwsbericht

Internationale dag van de Geleidehond

Locaties

Gepubliceerd op 26 april 2024

Internationale Dag van de Geleidehond | Het Schild

Op woensdag 24 april was het de Internationale dag van de Geleidehond. Op deze dag staan we stil bij het bijzondere werk dat geleidehonden (en andere typen hulphonden) voor mensen met een (visuele) beperking doen. Wist je dat er wereldwijd maar liefst 19.557 geleidehonden een hecht team vormen met hun baas? Zes daarvan wonen er op Het Schild.

Het Schild

Het Schild in Wolfheze is een woonlocatie dat speciaal is ingericht voor mensen met een visuele beperking. Op deze woonlocatie vormen de bewoners een hechte gemeenschap. Er is aandacht voor elkaar en de bewoners helpen elkaar waar mogelijk. Het Schild ligt in een bosrijke omgeving, middenin Wolfheze. De woonlocatie telt 120 zelfstandige appartementen. Het gebouw, de binnentuin en het park eromheen zijn zo ingericht, dat mensen met een visuele beperking er gemakkelijk hun weg kunnen vinden. Om hen hier extra in te ondersteunen, hebben een aantal bewoners op Het Schild een geleidehond.

Geleidehonden op Het Schild

Op Het Schild wonen zes bewoners samen met hun geleidehond. Deze honden wonen bij de bewoners op het appartement en zijn er speciaal in getraind om mensen met een visuele beperking veilig te begeleiden. De honden hebben een leeftijd tussen de drie en acht jaar.


Kennismaken met de honden en hun baasjes

Elize en Nanja
Elize woont samen met haar hond Nanja van bijna 6 op Het Schild. Vanaf haar 22e heeft ze al een geleidehond. Nanja is Elize’s vijfde hond en erg belangrijk voor haar. “Ik vind het hebben van een hond erg belangrijk, als geleidehond en als huisdier. Ik geef de commando’s en ken de routes, maar een hond kijkt voor je en vervangt je ogen even op dat moment. Nanja betekent meer voor mij dan slechts een paar ogen. Ze is een maatje in huis. Ik kan me dan ook geen leven zonder hond voorstellen.”

Bep en Kasja
Bep vormt een duo samen met haar hond Kasja. Hoewel de meeste geleidehonden labradors of golden retrievers zijn, is Kasja een collie. Hier heeft Bep bewust voor gekozen, omdat ze dit prettige honden vindt. Vanaf 2017 heeft ze Kasja in huis. “In het begin nam ik Kasja altijd mee naar het werk. Dat vond ze erg leuk. Ze lag vaak met een bal in de deuropening, in de hoop dat mensen met haar wilden spelen. Ik vind het niet alleen fijn, maar ook gezellig om samen op pad te gaan.”

Geske en Boedha
Geske woont samen met haar hond Boedha op Het Schild. “Boedha is echt een maatje. Hij is altijd blij, iedereen wil hem aaien en hij geeft me mijn vrijheid terug. Door Boedha kan ik meer reizen met de bus en trein. Hij werkt heel hard, maar ik laat hem elke dag ook even los. Dan kan hij naast zijn werk echt even hond zijn.”

Jan en Lanzo
Hond Lanzo ondersteunt Jan wanneer hij boodschappen gaat doen in Oosterbeek. “Lanzo leidt me feilloos langs alle obstakels. Dit geeft mij een stuk zelfstandigheid. Ik zou Lanzo niet graag in willen ruilen voor een stok, want lopen met een hond voelt voor mij een stuk fijner en veiliger. Ik ben dan ook hartstikke blij met Lanzo.”

Henny en Tobin
Henny woont nu bijna twee jaar op Het Schild. Haar hond Tobin heeft ze zo’n 1,5 jaar. Tobin is haar negende hond. Haar vorige acht honden is ze zeker niet vergeten, want op haar appartement heeft ze een verzameling aan foto’s van haar vorige honden hangen. “Toen ik op Het Schild kwam wonen wachtte ik op een hond. Ik moest mijn weg hier met een stok vinden. Ik was erg blij toen ik Tobin kreeg, al was dit natuurlijk ook even wennen.”

Thea en Hannie
Thea woont samen met haar golden retriever-labrador Hannie.  Hannie is 6 jaar oud en Thea’s vijfde hond. “Alle honden die ik heb gehad zijn anders, maar even goed in het werk. Ze hebben allemaal hun eigen karakter, waardoor je bij elke hond weer opnieuw moet beginnen om maatjes met je hond te worden. Hierbij helpt de ervaring die je al hebt.”

Internationale Dag van de Geleidehond

Alle geleidehonden mogen in het appartement gewoon ‘hond’ zijn en brengen veel gezelligheid met zich mee. Eenmaal buiten ‘gaan de honden aan het werk’ en brengen zij hun baasjes veilig van A naar B. Een geleidehond leert in de training om rekening te houden met een meter ruimte in de breedte en twee meter in de hoogte, om te voorkomen dat zijn baas ergens tegenaan loopt. De honden kennen verschillende commando’s. Zo kunnen ze hun baasje sturen in ‘links’ en ‘rechts’, kunnen ze een deur of bijvoorbeeld zebrapad zoeken en kunnen ze hun baasje naar de bushalte, station trap of informatiebalie brengen. Bijzonder hierbij is dat een geleidehond ook een commando kan weigeren als er gevaar dreigt, bijvoorbeeld wanneer er onverwachts een sloot of obstakel nadert.

De geleidehonden op Het Schild hebben een belangrijke taak. De verhalen van de bewoners laten zien dat de honden meer bieden dan alleen ondersteuning. Ze zijn een maatje voor het leven, brengen gezelschap en zorgen voor meer bewegingsvrijheid. Internationale dag van de Geleidehond is een mooie dag om hier extra bij stil te staan.

Deel dit nieuwsbericht