Nieuwsbericht

Opening van het Huis van Herinnering

Pleyade

Gepubliceerd op 28 februari 2024

Huis van Herinnering in het Openluchtmuseum Nederland

Afgelopen jaren is Pleyade betrokken geweest bij het realiseren van het Huis van Herinnering in het Nederlands Openluchtmuseum. Eindelijk is het zover! Het huis, een doorzonwoning, staat én gaat van start met een reminiscentieprogramma voor mensen met dementie, hun naasten, mantelzorgers en zorgmedewerkers. Reminiscentie is een vorm van hulpverlening waarbij het ophalen van herinneringen centraal staan.

Vervolg op pilot

Het Huis van Herinnering is een vervolg op de pilot dat Pleyade in 2019 met het Nederlands Openluchtmuseum heeft gehad. Bij deze pilot stond onderzoek naar de behoefte van ouderen met dementie centraal. Bekijk hier een impressie van de pilot.

Jaren zestig

In dit huis biedt het museum een reminiscentieprogramma aan voor ouderen met dementie. Dit is uniek in Nederland. Bezoekers worden ondergedompeld in de jaren zestig en worden begeleid en gestimuleerd in het ophalen van herinneringen. Het programma biedt een plezierige omgeving die voor mensen met dementie vertrouwd is en herinneringen oproept.

Bewustwording

Met het reminiscentieprogramma wil het Openluchtmuseum bijdragen aan bewustwording over dementie en aan een dementievriendelijke samenleving. Door van en over een ander te leren, krijgen we meer inzicht in onszelf en begrip voor elkaar.

Een bezoek boeken

Voor Zorg- en welzijnsorganisaties is het vanaf nu mogelijk om een bezoek aan het Huis van Herinnering te boeken. Een bezoek kan vanaf april plaatsvinden.

Deel dit nieuwsbericht