Innovatie

Innovatie in de ouderenzorg

Innovatie - mevrouw in de Beleefkamer

Nadenken over de ouderenzorg van de toekomst, dat is wat we bij Pleyade belangrijk vinden. Hoe kan slimme technologie de bewoner en medewerker helpen om het dagelijks leven leuker en makkelijker te maken? Pleyade is nieuwsgierig en ambitieus als het gaat om zorginnovatie. Niet afwachten, maar initiatief nemen en een actieve bijdrage leveren aan ontwikkelingen.

Bij Pleyade creëren we samen met bewoners en hun naasten praktische oplossingen die het verschil maken en passen we elders bewezen innovaties toe. We proberen graag nieuwe dingen uit die aansluiten bij de wensen en behoeften van de bewoner of hun steunstructuur én zorgen voor efficiënter werken door de medewerkers. Wij vinden het belangrijk om slim en efficiënt samen te werken, zodat de medewerkers tijd hebben voor waar het echt om gaat, de bewoner. Digitalisering, inzet van nieuwe zorgtechnologie en bewezen effectieve (sociale) innovaties spelen daarin een grote rol.


Pleyade Innovatie Team (PIT) en Team kwaliteit en innovatie (K&I)

In 2017 is het Pleyade Innovatie Team (PIT) opgericht om innovatie een meer centrale plaats in de organisatie te geven. Het is een samenwerking tussen enthousiaste experts van Pleyade, Technische Universiteit Eindhoven en bedrijven uit de creatieve sector. Ieder met hun eigen expertise en achtergrond. PIT creëert samen met bewoners, hun naasten en medewerkers praktisch toepasbare oplossingen voor de individuele bewoner. Daarnaast is sinds 2023 het team Kwaliteit en Innovatie (team K&I) actief. In dit team zijn de aandachtsgebieden innovatie, projecten, kwaliteit en beleid gecombineerd. Waar PIT zich vooral richt op de ontwikkeling van innovaties op individueel niveau, richt het team K&I zich vooral op bestaande innovaties die zich elders al hebben bewezen. PIT en team K&I ondersteunen en begeleiden de organisatie bij het exploreren, implementeren, evalueren en borgen van innovaties, ter bevordering van de woon- en leefomgeving van de bewoner en/of de werk- en leeromgeving van de medewerker.

Op pleyadepit.nl leest u meer over het Pleyade Innovatie Team en de innovaties.

 


Missie: verschil maken in zelfredzaamheid en welzijn

Pleyade wil het verschil maken voor de bewoner. Innovaties kunnen hieraan bijdragen door het vergroten van de zelfredzaamheid en het welzijn van de bewoner. Dit draagt ook bij aan de eigen regie: een bewoner bepaalt zelf hoe hij wil leven en waar hij behoefte aan heeft.


Innovaties

Naast de elders bewezen innovaties zetten we innovaties in die we met PIT zelf hebben ontwikkeld. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van zelf ontwikkelde innovaties die met succes worden ingezet voor één of meerdere bewoners.

Beleefkamer

De Beleefkamer is een ruimte die eenvoudig aangepast kan worden aan verschillende personen. Door het afspelen van de gewenste video, muziek, licht en het tonen van foto’s ontstaat er een unieke beleving voor de bewoner. Naasten van de bewoner kunnen via een computer of smartphone de lievelingsmuziek, kleuren en foto’s doorgeven die van waarde zijn voor de bewoner. De bewoner heeft een eigen ontworpen sieraad. In dit sieraad zit technologie verwerkt die communiceert met de beleefkamer. Met dit sieraad kan de bewoner een eigen persoonlijke beleving starten.

Steunkoustafel

De steunkoustafel is een ontwerp voor een bewoner met lipoedeem. In samenwerking met de bewoner, de ergotherapeut en zorgmedewerkers is deze innovatie tot stand gekomen en verbeterd tot het uiteindelijke resultaat. De innovatie geeft de bewoner de mogelijkheid om zelf haar steunkous aan te trekken. Dit geeft haar meer eigen regie.

Niet-storenkastje

Bij Pleyade kunnen bewoners wonen zoals ze thuis ook woonden. Dit houdt ook eigen privacy in. PIT heeft een niet-storenkastje ontworpen voor bewoners. De bewoner kan door dit kastje vanuit het appartement aangeven als hij geen bezoek wil ontvangen. Bij de deur van het appartement verschijnt een rood lampje. Op deze manier weten medewerkers en bezoekers dat de bewoner op dat moment geen bezoek wenst.

VITA

Het VITA kussen heeft verschillende vlakken. Bij het aanraken van de vlakken wordt muziek of een geluidsfragment afgespeeld. Deze geluidsfragmenten zijn bijvoorbeeld ingesproken berichten van familieleden of de favoriete muziek van de gebruiker.

STAPP

Samen met bewoners en medewerkers van de woonlocatie Marga Klompélaan is de app “Stapp” ontwikkeld. Deze app leert bewoners huishoudelijke apparaten, zoals het koffiezetapparaat en de wasmachine, weer te gebruiken en vergroot op deze manier hun eigen regie.

KAS

Met KAS proberen we op een intiem en kwetsbaar moment de eigen regie van de bewoner te vergroten en een stukje privacy terug te geven aan de bewoner. KAS is een stoffen vakkenkast waar de kleding alvorens het aankleden in klaar gelegd wordt. Het klaarleggen kan de bewoner samen met zorgverleners of naasten doen. Als het aankleden begint toont KAS de volgorde. Het kledingstuk dat aangetrokken moet worden wordt op een beeldscherm in het midden van de kast getoond, een stem geeft een korte boodschap ‘trek nu uw sokken aan’, en er gaat een licht branden in het vak waar de sokken liggen.

Living Moments

LivingMoments helpt bewoners in het aangaan en behouden van sociaal contact. De innovatie slaat de brug tussen de moderne technologie en de oude vertrouwde communicatiemiddelen die we kennen van vroeger, zoals het sturen van ansichtkaarten. Naasten kunnen via een mobiele applicatie van LivingMoments berichten sturen naar het apparaat wat op de woonlocatie van de dierbare staat. Het bericht kan tekst zijn, een foto, geluidsfragment of video. Deze wordt op een interactieve ansichtkaart gedrukt vanuit het apparaat.

Bekijk hier alle ontwikkelde innovaties van PIT.