×

Alicia was voor één dag ‘de baas’ van Pleyade

donderdag 30 januari 2020

Donderdag 23 januari stond bestuurder Floor de Vroome zijn stoel voor een dag af aan Alicia. Zij ervaarde als de 'Baas van Morgen' een bijzondere dag bij Pleyade.

Het initiatief voor de 'Baas van Morgen' komt van JINC: een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansongelijkheid onder jongeren.  Zo werd Alicia,  leerling ‘Zorg en Welzijn’ aan het Maarten van Rossum in Arnhem, voor een dag bestuurder van Pleyade. Alicia en Floor kijken terug op een geweldige ervaring.

Nadat Floor Alicia thuis had opgehaald zijn ze naar het stadhuis gegaan voor een ontbijt met de andere Arnhemse ‘Bazen’. Een bureaustoel zit natuurlijk prima, maar Alicia wilde graag de organisatie in. Dus heeft ze onder andere een bezoek gebracht aan Eilandstaete.

“Ouderenzorg is zoveel meer dan billen wassen”

Alicia vertelt: “Ik heb een erg leuke dag gehad. Ik voelde me echt de bestuurder van Pleyade. Helemaal toen ik mijn eigen naambadge kreeg én ik zag dat mijn naam op het naambordje bij Floor’s – of eigenlijk mijn – kantoor stond. Tijdens de rondleiding op Eilandstaete ging ik in gesprek met medewerkers en bewoners. Toen ik werd voorgesteld als ‘de nieuwe bestuurder van Pleyade’ spraken bewoners mij direct aan met ‘u’ en vroegen wat ik zoal ging doen. Dat was leuk!

Ook had ik – als ‘Baas van Morgen’ – de opdracht het management te adviseren over hoe Pleyade het werken in de ouderenzorg aantrekkelijker kan maken voor jongeren. Ik adviseerde ze te laten ervaren dat de ouderenzorg veel meer is dan billen wassen en mensen uit bed halen. Zo verlaag je naar mijn mening de drempel om in de ouderenzorg aan de slag te gaan. Het lijkt mij ook goed om een stagiair niet direct ‘in de zorg te zetten’, maar ze eerst kennis te laten maken met de bewoners. Na dit persoonlijke contact en elkaar dus wat beter te kennen worden het wassen en aankleden een stuk minder ongemakkelijk. Verder vind ik het belangrijk dat leerlingen op school al kennismaken met alle beroepen in de zorg, dus ook dat van de chef-kok, de ICT-medewerker, de diëtist. De zorg is en biedt zóveel meer! Na de zomervakantie start ik met de opleiding Verzorgende IG, daar had ik al veel zin in maar nu nog meer!”

“We laten Alicia niet zomaar gaan”

Ook Floor genoot van de dag: “Een dag meelopen met onze ‘Baas van Morgen’ was een feestje: Alicia is een oprecht geïnteresseerde, enthousiaste en professionele meid. En ook al weet ze niet of ze bestuurder wil worden (jammer); ik weet zeker dat ze geknipt is voor de zorg! We laten haar dan ook niet zomaar gaan en hebben haar een vakantie- en bijbaan aangeboden.

Alicia heeft mij met andere ogen naar de organisatie laten kijken. En met haar waardevolle advies gaan we zeker wat doen! Ik hoop oprecht dat ze bij ons komt werken en ze contact met me zoekt als ik haar kan helpen in haar verdere carrière. En dat moet ze doen, want het beloftekaartje dat ik haar gaf maakt schuld.”

Johan Cafferata

Dochter Sandra Cafferata: “Mijn vader heeft geen moment spijt van zijn verhuizing naar Eldenstaete."

Lees het verhaal

Wij gebruiken cookies op de website. Anonieme analytische cookies laten ons zien hoe de website wordt gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we pleyade.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord