Psychologie
Uw kwaliteit van leven verbeteren, daar werken de psychologen van Pleyade iedere dag opnieuw aan.
Wanneer u psychische klachten ervaart en bijvoorbeeld vaak somber of angstig bent. Als u zich zorgen maakt over uw geheugen of als uw gedrag verandert door een beroerte of herseninfarct, dan kan de psycholoog u en uw naasten ondersteunen. Dat doet zij door onderzoek, advies of het voeren van gesprekken. Ook wanneer u worstelt met ingrijpende gebeurtenissen of verlies van uw geliefden of uw zelfstandigheid kunt u bij de psycholoog terecht.
In het kort
We doen het samen
In een eerste kennismaking bij u thuis of op locatie kijkt de psycholoog samen met u hoe hij/zij u kan helpen. Zo kunt u een-op-een afspreken met de psycholoog. Bijvoorbeeld omdat cognitieve gedragstherapie, EMDR of ACT u goed kan helpen. Maar soms is het fijner als de psycholoog juist uw naasten en zorgteam ondersteunt, zodat zij u beter begrijpen en goed kunnen ondersteunen. Soms is er eerst verder onderzoek nodig.
Wanneer het nodig is werkt de psycholoog samen met andere specialisten als uw arts of een fysio-, ergo-, of creatief therapeut.
Contact met de psycholoog
Vaak komt de psycholoog bij u na een doorverwijzing van de arts. U en uw naasten kunnen ook zelf ondersteuning vragen. De eerste kennismaking is persoonlijk en de psycholoog bespreekt samen met uw en eventueel uw naasten uw vraag. Daarbij kijkt de psycholoog vooral wat u nu op dit moment nodig heeft.
“Bij ons kunt u helemaal zichzelf zijn. We proberen inzicht te krijgen in wat iemand nodig heeft en hoe wij daarbij kunnen helpen. Als iemand bijvoorbeeld heel angstig is, kijken we hoe we hem of haar weer een veilig gevoel kunnen geven. Daarbij speelt de omgeving een belangrijke rol. Samen kijken we wat de bewoner nodig heeft om zich veilig en prettig te voelen.”
Tamar van den Berg, GZ-psycholoog
Revalidatie en psychologie
Een revalidatie is een ingrijpende gebeurtenis die ook soms angst, bezorgdheid of onzekerheid oproept. Heeft u hier last van, dan kan dat de revalidatie in de weg zitten. De psycholoog kan dan helpen. Bijvoorbeeld nadat iemand is gevallen of als iemand een beroerte heeft gehad en begeleiding nodig heeft.
Ook kan een psycholoog neuropsychologisch onderzoek doen na uw beroerte om te kijken hoe de gevolgen van een beroerte uw leven beïnvloeden. Of hij/zij denkt mee bij het vinden van passende woningen, als het leven erg veranderd is of als u meer zorg nodig heeft.
Veelgestelde vragen
Met welke vragen kan ik bij een psycholoog terecht?
Een psycholoog kan u helpen bij verschillende vragen, het is heel normaal om in gesprek te gaan en hulp te vragen. Vaak komen mensen bij de psycholoog wanneer ze last hebben van depressie, angsten, toenemende dementie, gedragsveranderingen en soms agressie. Hier kunt u het dagelijks last van hebben. Dan kan een psycholoog helpend zijn.
Hoe zit het met de vergoedingen als ik bij Pleyade woon?
Woont u bij Pleyade via de wet langdurige zorg (wlz) en heeft u een behandelindicatie? Dan worden de behandelingen vergoed. U heeft dan een doorverwijzing van de arts nodig.
Kan ik gebruik maken van een psycholoog bij Pleyade als ik nog thuis woon?
Ja, het is mogelijk om in contact te komen met een psycholoog voor diagnostiek, behandeling en/of advies als u nog thuis woont. Dit kan gefinancierd worden via de GZSP (Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiënten). Om hiervoor in aanmerking te komen heeft u een verwijzing van de huisarts nodig.