Verhalen

Aandacht is toch het allerbelangrijkst

De kroeg op locatie Thuvine wordt goed gebruik van gemaakt.

Pleyade doet er alles aan om de bewoner voortzetting te bieden van het leven dat ze gewend zijn. Naast innovatieve aanpassingen om de zelfstandigheid en het welzijn van de bewoner te vergroten, wordt er gezorgd voor ontspanning. Met activiteiten als cursussen of kaartavonden waar op eigen houtje aan kan worden deelgenomen of optredens. Ook biedt Pleyade faciliteiten als restaurants, tuinen en binnenpleinen waar men elkaar kan ontmoeten. Maar Pleyade gaat nog een stapje verder, met een nostalgische bioscoop, een grand café en een traditionele bruine kroeg in eigen huis. En daar wordt met veel plezier gebruik van gemaakt.

Een authentieke toog met barkrukken, donkerhouten lambrisering, sfeerlicht aan het plafond, Perzische tapijtjes op de tafels en overal nostalgische snuisterijen. Zelfs een knappend haardvuur ontbreekt niet. Als je niet beter wist, zou je denken dat je in het hart van Amsterdam in een eeuwenoude kroeg bent beland. Dit is Nederlandse gezelligheid op zijn best. Maar niet alleen de gemoedelijke sfeer wordt hoog gewaardeerd door de bewoners die elkaar hier graag ontmoeten. Ook de medewerker die het café runt, Marian te Braak, wordt door de vaste bezoekers op handen gedragen. En dat laten ze ook aan haar blijken. Iedereen die binnenkomt, begroet haar als een hartsvriendin.

‘Ik ben dol op de bewoners’, zegt ze uit de grond van haar hart

Rozen die bloeien

„De barjuffrouw is een schat. Ze heeft voor elke bezoeker een aardig woord en houdt heel goed in de gaten of iedereen het wel naar de zin heeft. Ze doet alles voor je”, zegt Hans Jürgen Bodo Kroon. Tien jaar geleden verloor hij zijn vrouw en niet lang daarna werd hij blind. Sinds een klein jaar woont hij op Thuvine waar hij het goed naar zijn zin heeft. „Ik kom hier iedere middag om koffie te drinken met andere bewoners. Het is echt gezellig. Ik heb hier meerdere vrienden en vriendinnen gemaakt.” Samen zitten ze rond de grootste tafel. Ook de andere tafels zijn bezet. Er wordt gekletst en gelachen. De koffie en thee maken al snel plaats voor een glaasje wijn of een advocaatje met slagroom. De sfeer is optimaal, zeker wanneer blijkt dat iemand een gitaar heeft meegenomen. Enthousiast worden bekende Nederlandse liedjes meegezongen. Rozen die bloeien, of je arm bent of rijk.

Mooie karakters

„Naast zaterdag- en zondagavond kun je hier ook vijf middagen per week terecht. Om 13.30 uur gaan we open en dan zit het meestal meteen vol. Soms staan bewoners al voor de deur te wachten tot ik open kom doen. Om 17.30 uur sluiten we. Het fijne is dat hier nooit narigheid is of gedonder. De sfeer is altijd goed”, zegt een stralende Marian. Van oorsprong komt ze uit de horeca, ze had jaren een eigen kroeg en dat is aan alles te merken. Ze is attent, houdt in de gaten of iedereen het naar de zin heeft en of de glaasjes nog gevuld zijn. En ze heeft voor iedereen een luisterend oor. Ze spreekt vol liefde over de bewoners. „Ik ben dol op hen. Het zijn mooie karakters bij elkaar. Ik weet veel van hun achtergrond. Vaak leer ik ook familieleden kennen. Er worden hier verjaardagen gevierd, kerstborrels gehouden, er wordt bezoek ontvangen en natuurlijk wordt hier ook wel afscheid genomen. Het is heel dankbaar werk; een voorrecht dat ik dit mag doen. Net als de bewoners kom ik hier altijd binnen met een glimlach. Het is de mooiste baan die ik ooit heb gehad.”

Aandacht

Voor Marian houdt haar betrokkenheid niet op als het café sluit. Zelfs de snuisterijen die overal in de kroeg te vinden zijn, schaft ze zelf aan. „Ik koop alles zelf. Iedere week ga ik naar een vlooienmarkt of kringloop en dan vind ik wel weer iets dat hier goed past. Het leuke is dat de vaste klanten het direct zien als er weer iets nieuws staat. Vaak zijn het herkenbare zaken uit hun jeugd, wat weer aanleiding is voor een leuk gesprek.” Marian heeft zoveel op met haar klanten dat ze sommige van hen ’s avonds opzoekt of meeneemt om een pannenkoek te gaan eten. „Ik ben dol op de bewoners”, zegt ze uit de grond van haar hart. “Ik ben enorm dankbaar dat ik hier mag werken: het is de mooiste baan die je je maar kunt wensen. Je kunt echt een verschil maken voor de bewoner. De mensen wonen hier zelfstandig. In deze kroeg ontmoeten ze anderen. De mensen zie ik hier vrienden maken en opbloeien. Persoonlijke aandacht is toch het allerbelangrijkste.”

Feestelijk avondje uit

De kroeg is niet de enige voorziening waarmee Pleyade een extra stap zet. Eilandstaete beschikt sinds een paar jaar over een eigen bioscoop met de tot de verbeelding sprekende naam Tiffany’s. Het is niet zomaar een leuk filmzaaltje maar een prachtige nostalgische bioscoop. De warme kleurstelling met zachtgroene wanden, de flonkerende kroonluchters, de gang en entree vol filmposters, de donkerrode, comfortabele stoelen; de hele ambiance ademt de sfeer van een feestelijk avondje uit. Activiteitenbegeleidster Astrid Baptist is samen met haar collega Renata Vleeming verantwoordelijk voor de programmering. „We hebben een grote collectie DVD’s verzameld in allerlei genres: van oorlog tot humor, natuur en romantiek. Veel van die films hebben we gekregen, ook van bewoners en hun familieleden. Uit die collectie stellen we een programma samen. In de hal zetten we een bord met de aankondiging van de film en de datum waarop die gedraaid wordt. Een bewoonster heeft zelf kaartjes gemaakt in een mooi doosje. Een leeg doosje betekent een volle bioscoop.” Helaas was het snel gedaan met de filmavonden, want toen de bioscoop net open was, brak Corona uit.

‘Behalve voor film gebruiken we de zaal nu ook voor concerten en colleges’

Film op aanvraag

Inmiddels is de bioscoop weer geopend, al zijn er wel wat wijzigingen in het programma aangebracht. „Voorheen draaiden we twee keer per week een film, inmiddels draaien we vooral wanneer er aanleiding voor is of er vanuit de bewoners een behoefte wordt aangegeven voor een bepaalde film of documentaire, zoals een klassiek concert op dvd. Maar we hebben bijvoorbeeld ook aandacht besteed aan de 75e verjaardag van André van Duin. Iedereen is welkom, ook bewoners van andere woonlocaties van Pleyade. En voor wie niet alleen naar de bioscoop kan of wil komen, willen we bij Pleyade dit met alle liefde organiseren”, legt Astrid uit. „Behalve voor film gebruiken we de zaal nu ook voor concerten en colleges. En we draaien films op aanvraag. Wie The Sound of Music wil zien, misschien wel exclusief met eigen familie of vrienden, kan dat gewoon aan ons vragen.” Een feestelijk avondje uit; geheel op maat verzorgd dus. Het is een mooi voorbeeld van hoe de bewoner de regie in eigen handen kan houden, met of zonder een beetje extra ondersteuning. Want ook die is uiteraard bij Pleyade volop aanwezig.

Deel dit nieuwsbericht