×

Logopedie

Praten, eten en drinken is voor veel mensen vanzelfsprekend. Voor sommigen gaat dit helaas niet meer vanzelf, door bijvoorbeeld ouderdom, een neurologische aandoening of ziekte. De logopedisten van Pleyade helpen u om deze vaardigheden weer zo goed mogelijk onder de knie te krijgen.

Plan op maat

De logopedisten van Pleyade brengen uw hulpvraag en mogelijkheden in kaart en stemmen daarop het behandelplan af. Daarnaast kan de logopedist begeleiding bieden aan uw familieleden, verzorgenden of thuiszorg. De behandeling vindt plaats bij Pleyade Revalidatie of, op indicatie, bij u thuis. Indien nodig werkt de logopedist nauw samen met andere behandelaars binnen Pleyade.

Begeleiding

De logopedist doet onderzoek, stelt diagnoses en start als dat mogelijk is de behandeling. Bij de behandeling leert u hoe u met uw probleem om kunt gaan of krijgt u oefeningen om het probleem te verminderen. De behandelingen in het kort:

  • Bij spraakproblemen: afhankelijk van het probleem besteedt de logopedist onder meer aandacht aan het verbeteren van de mondmotoriek, articulatie en het spreektempo. Indien nodig wordt gezocht naar een passend hulpmiddel om de communicatie te ondersteunen.
  • Bij stem- en ademproblemen: de logopedist leert u het optimale uit uw stem en adem te halen. Dat kan door middel van ontspannings- en houdingsoefeningen en adem- en stemoefeningen.
  • Bij taalstoornissen: de logopedist brengt taalstoornissen in kaart en helpt de communicatie tussen u en uw omgeving te optimaliseren. Dit kan door taaltherapie of met ondersteuning van een communicatiehulpmiddel.
  • Bij (ver)slikproblemen: de logopedist onderzoekt de problemen, brengt advies uit over de samenstelling en manier van eten en drinken en biedt gerichte oefeningen.

Specialismen

Logopedie voor volwassenen richt zich bijvoorbeeld op spraakstoornissen, stem- en ademproblemen, taalstoornissen (praten, begrijpen, lezen en schrijven), (cognitieve) communicatiestoornissen, (ver)slikproblemen en aandoeningen in de gelaatspieren. De logopedisten zijn bekend met veel verschillende aandoeningen. Bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose (MS), Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), Progressieve Supranucleaire Parese (PSP) en COPD. Ook behandelen de logopedisten personen na een beroerte of hersenbloeding.

Vergoeding & verwijzing

Uw huisarts of medisch specialist schrijft een verwijzing voor logopedie. Deze verwijzing geeft u aan de logopedist. De kosten van logopedie voor ouderen worden vergoed door de basisverzekering. Deze zorg valt onder het verplichte eigen risico.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de afdeling Logopedie bereiken?

U kunt de logopedisten bereiken via 026 - 751 6510 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30-17.00 uur) of via logopedist@pleyade.nl.

Waar vindt de behandeling plaats?

U kunt voor de behandeling terecht op locatie Pleyade Revalidatie. U kunt ook thuis begeleid worden.

Pleyade Revalidatie
Slochterenweg 2
6835 CB Arnhem

Wat zijn de openingstijden?

We plannen uw behandeling op Pleyade Revalidatie graag op afspraak. De praktijk is flexibel één avond per week open; afspraken hiervoor in overleg mogelijk.

Maandag8.30 – 17.00
Dinsdag8.30 – 17.00
Woensdag8.30 – 17.00
Donderdag8.30 – 17.00
Vrijdag8.30 – 17.00

 

Hoe kan ik de afdeling Logopedie bereiken?

U kunt de logopedisten bereiken via 026 - 751 6510 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30-17.00 uur) of via logopedist@pleyade.nl.

Priscilla

“In 2013 begon ik als zorgassistent bij Pleyade. Inmiddels ben ik woonbegeleider. Een baan die bij me past; zorgen zit mij in het bloed. "

Lees het verhaal

Wij gebruiken cookies op de website. Anonieme analytische cookies laten ons zien hoe de website wordt gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we pleyade.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord