Verhalen

Op de Marga Klompélaan doen de bewoners zelf de was

Wasmachine Marga Klompélaan

De woonlocatie Marga Klompélaan ligt in de levendige en actieve wijk Rijkerswoerd in Arnhem. De woonlocatie telt twaalf studio’s waar voornamelijk mensen met het syndroom van Korsakov wonen. Op de Marga Klompélaan doen de bewoners, in tegenstelling tot veel van de andere Pleyade woonlocaties, zelf hun was.

Behoefte om zelf de was te doen

“Vanuit de bewoners was er de behoefte om zelf hun was te doen”, vertelt Jochem Lammertse, EVV’er op de Marga Klompélaan. Daarom is er op deze woonlocatie een wasmachine aanwezig waarmee de bewoners zelf kunnen wassen. “Bij mensen met het syndroom van Korsakov is het kortetermijngeheugen aangetast. Bewoners vinden het fijn om zelf hun was te kunnen doen en willen graag een vaste dagstructuur. Bij een dagstructuur horen ook lichte huishoudelijke taken, zoals het schoonmaken van de woning en het wassen van kleding. Deze vaste routine geeft de bewoner structuur en een stukje houvast in het dagelijks leven.”

Werken met een wasschema

Op de woonlocatie wordt gebruik gemaakt van een vast wasschema, waarbij de bewoners wekelijks de mogelijkheid krijgen om hun was te doen. Bij het maken van dit schema is rekening gehouden met de daginvulling en de structuur van de bewoner. Dit gebeurt in overleg met de bewoner, wanneer zij op de Marga Klompélaan komen wonen. Jochem: “Een bewoner die graag wat later opstaat in de ochtend staat niet ’s ochtends vroeg op het schema, maar juist iets later in de middag. Ook met vaste afspraken die bewoners hebben (bijvoorbeeld de biljartclub of een vast moment in de week om boodschappen te doen) wordt rekening gehouden. We proberen het schema zo op te stellen dat iedereen hier tevreden mee is. Natuurlijk komt het wel eens voor dat we iets moeten schuiven, maar dit gebeurt altijd in overleg met de bewoners.”

Ervaring van bewoners

Voor de meeste bewoners op de woonlocatie is het zelf wassen geen probleem, maar het komt ook voor dat bewoners minder goed leerbaar zijn. Er wordt samen gekeken naar wat kan de bewoner nog wel en waarbij heeft hij of zij ondersteuning nodig. Zij kunnen rekenen op begeleiding bij het wassen. Wanneer het iemand echt niet lukt om zelf te wassen worden de taken (deels) overgenomen door de woonbegeleider. Dit hangt af van de mate van zelfstandigheid van de bewoner.

Een bewoner zegt hierover: “Ik vind het fijn om zelf mijn was te kunnen doen. Doordat er een wasschema is gemaakt en de wasmachine op vaste dagen en tijden voor mij beschikbaar is, lukt het om iedere week mijn was zelfstandig te doen.” De bewoner pakt zijn telefoon en kijkt op het scherm. “In de agenda op mijn telefoon houd ik iedere dag een schema bij. Zo weet ik wanneer het tijd is om boodschappen of bijvoorbeeld de was te doen. Wanneer ik de wasmachine heb aangezet ga ik ondertussen darten of tekenen in mijn studio. Dat is een hobby van me. Voordat je het weet is de wasmachine dan klaar.”

Een andere bewoner vindt het niet zo bijzonder dat ze zelf haar was doet. “Vroeger deed ik dit ook altijd zelf”, zegt ze. Een tijd geleden was de wasmachine defect en heeft ze de kleine wasstukken met de hand gewassen in een teiltje in haar studio. De wasstukken hing ze uit in de badkamer, over de rand van de douchecabine. “Dat met de hand wassen doet me een beetje denken aan het wassen van mijn kleding vroeger op de camping. Ik was blij toen de wasmachine het weer deed, maar ach, we redden ons ook wel als we de was een keer met de hand moeten doen, net zoals vroeger.”

Inmiddels beschikt de woonlocatie over een gloednieuwe wasmachine en wordt er weer volop door de bewoners gewassen. 

Deel dit nieuwsbericht