×

Zorggezel geeft extra aandacht

Eind 2016 introduceerde Pleyade een geheel nieuwe functie in de ouderenzorg: de ‘zorggezel’. De zorggezellen zijn een extra kracht binnen Pleyade, naast de medewerkers en vrijwilligers. De zorggezel is inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van cliënten.

Een zorggezel richt zich helemaal op het geven van persoonlijke aandacht aan cliënten. Want extra aandacht, dat is waar cliënten behoefte aan hebben. Zorggezellen zijn een luisterend oor, in voor een fijn gesprek, een wandeling, een spelletje of gewoon samen TV kijken. Samen met de medewerkers en vrijwilligers voegen onze zorggezellen nog meer kwaliteit toe aan het leven van de cliënten. Die persoonlijke band die de zorggezellen hebben met cliënten is heel uniek.

Goede start van de dag

Een voorbeeld: een cliënt heeft veel last van een depressie en wil ‘s ochtends liever in bed blijven. Voor de zorgmedewerkers juist het drukste moment van de dag. De zorggezel heeft de tijd en rust om de cliënt op de slaapkamer gezelschap te houden. Samen een kopje thee drinken, wat praten over vroeger en foto’s bekijken. Zo krijgt de cliënt de afleiding die ze op dat moment nodig heeft. En dankzij de extra inzet van de zorggezel heeft de cliënt zo’n goede start dat ze de hele dag opgewekt is en bij haar medebewoners wil zitten.

Herinneringen ophalen aan vroeger

Een andere zorggezel rijdt regelmatig met cliënten op de scootmobiel naar hun oude buurt. Op zoek naar de vertrouwde plekken van vroeger. Zo komen allerlei verhalen los, over hoe het er toen uitzag de buurt en hoe de buurt veranderd is. Ook herinneringen aan de oorlog komen dan voorbij, en vertellen cliënten dingen die ze soms zelfs niet aan naaste familie kwijt kunnen.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Ook maken zorggezellen veel gebruik van elkaars locatie. Zo gaan de bewoners van Polderhof regelmatig koffie drinken in Malburgstaete, en gaan ze naar de bingo van Eilandstaete. En zorggezellen gaan samen met cliënten van Eimersstaete naar Malburgstaete om te genieten van het ontbijt in het restaurant. Zo worden mooie nieuwe contacten gelegd.

In de krant

De introductie van de zorggezel zorgde voor veel aandacht in de media. Lees bijvoorbeeld een reportage in de Gelderlander (juli 2017).