Nieuwsbericht

Feestelijke afsluiting voor tijdelijk Kind Innovatie Team (KIT)

Innovatie

Gepubliceerd op 11 maart 2024

KIT in gesprek met een bewoner

Pleyade en WijkLab Malburgen zijn begin dit jaar samen een initiatief gestart waarbij kinderen van de Johannesschool een tijdelijk Kind Innovatie Team (KIT) vormden. De kinderen zijn de afgelopen weken een aantal keer op bezoek geweest bij bewoners van Malburgstaete en Polderhof en hebben voor hen innovaties ontworpen en ontwikkeld. Afgelopen donderdag was de afsluiting van het project waarbij de innovaties zijn gedeeld met de bewoners.

Naschools programma

Kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool volgden een naschools programma genaamd Stadgenoten. Het doel is dat kinderen kunnen ervaren hoe je zelf mooie dingen kan maken en daarmee ook het verschil kan maken in je eigen leefomgeving. Onderdeel van de samenwerking is dat wij vanuit Pleyade meehielpen aan de lessen. Zo hebben we bijvoorbeeld een les verzorgd over innovaties binnen de ouderenzorg en heeft het Pleyade Innovatie Team (PIT) voorbeelden getoond van een aantal door hen ontwikkelde innovaties. Na het verkrijgen van deze informatie was het voor de leerlingen tijd om zelf in gesprek te gaan met de bewoners.

Resultaten

Het project heeft mooie resultaten opgeleverd. Op basis van de gesprekken hebben de kinderen in de weken erna, passend bij de wensen van de bewoners, zelf innovaties bedacht en ontwikkeld. Hier zijn een aantal mooie innovaties uit voortgekomen die met de bewoners en medewerkers werden gedeeld tijdens een feestelijke bijeenkomst:

  • De kinderen hebben voor meneer Wooninck een handige stok gemaakt waardoor hij makkelijker deuren kan openen;
  • Voor meneer Spelbos, die vroeger altijd een volière had, hebben de kinderen een frame gemaakt met vogeltjes die elk een kind van meneer Spelbos uitbeelden; één vogeltje heeft daarbij speciale engelenvleugels gekregen omdat dit vogeltje staat voor zijn overleden kind. De vogeltjes zijn van het plankje te halen waardoor meneer een vogeltje kan vasthouden en even in contact kan staan met zijn kinderen;
  • Mevrouw Chen, die geen Nederlands spreekt, heeft een communicatiebord gekregen waarmee ze door middel van plaatjes kan aangeven wat ze wil eten of drinken inclusief de portiegrootte;
  • Voor mevrouw Schill wordt binnenkort een filmpje gemaakt van de wijk die afgespeeld wordt wanneer ze op de hometrainer zit, zodat het gevoel van buiten fietsen naar binnen wordt gehaald. Haar ontwerp was nog niet helemaal klaar; in plaats daarvan heeft ze van de kinderen een bos roze tulpen gekregen omdat ze wisten dat dat haar lievelingsbloem en -kleur is.

Wij en de bewoners kijken terug op een geslaagd project, waarbij de kinderen allemaal met een trots gevoel naar huis gingen met een certificaat voor hun ontwerp- en presentatievaardigheden.

We hopen in september een vervolg te kunnen geven aan dit project en opnieuw een tijdelijk Kind Innovatie Team te mogen vormen.

WijkLab

WijkLab stelde als doel van dit project om een nieuwe impuls te geven aan de jeugdwijkraad van Malburgen. De jeugdwijkraad geeft de jeugd in Malburgen een eigen stem en gezicht en realiseert samen met hen concrete verbeteringen in de wijk. Door de inzet van maakonderwijs willen ze kinderen en jongeren mee laten denken en bouwen aan de voorzieningen in hun wijk Malburgen. Het programma Stadsgenoten is opgezet voor leerlingen in groep 7 en 8, waarbij ze zich focussen op ontwerpen voor ‘de ander’. Via een ‘maker challenge’ kregen de leerlingen de kans om een probleem te definiëren, groot of juist heel klein, in de leefomgeving van de ouderen. Voor dit probleem mochten zij samen een oplossing gaan bedenken. Op deze manier maakten jonge bewoners van Malburgen direct impact op hun eigen wijk. Voor de prototypes is zoveel mogelijk gebruik  gemaakt van restmaterialen uit de lokale industrie en werden de kinderen begeleidt door twee ontwerpers van ‘Makers in the Move’.

Meer weten?

Neem contact op met Yvonne Peters via pit@pleyade.nl of neem een kijkje op de website van WijkLab Malburgen.

KIT - Tijdelijk Kinder Innovatie Team van Pleyade

 

Deel dit nieuwsbericht